PAPAN KENYATAAN

KOSONG

Isnin, 28 Jun 2010

Rizab Tunai Felda Merosot - ANAK Cabar Ahmad Maslan Berdebat

Rizab Tunai Felda Merosot - ANAK Cabar Ahmad Maslan Berdebat
Oleh Sidiqin Omar

KUALA LUMPUR 28 Jun - Pengerusi Persatuan Anak-Anak Peneroka Felda Kebangsaan (ANAK), Mazlan Aliman mencabar Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Ahmad Maslan untuk berdebat secara terbuka mengenai isu kemerosotan rizab Lembaga Kemajuan Tanah Persekutuan (Felda) yang menimbulkan banyak persoalan seperti yang dibangkitkan dalam media baru-baru ini.
"Saya cabar Datuk Ahmad Maslan untuk berdebat secara intelektual tentang Felda, kalau dia rasakan yang dia betul, dan pendedahan kita ini salah. Di mana-mana pun tak kisah," katanya.dalam sidang media di Ibu Pejabat PAS, Kuala Lumpur pagi ini
Mazlan menyatakan bahawa tindakan Maslan tersebut seolah-olah ingin menyembunyikan sesuatu. Beliau memutuskan untuk menyatakan kesediaan berdebat, selepas Ahmad Maslan bercadang untuk menyaman akhbar Suara Keadilan yang didakwa sebagi memfitnah agensi kerajaan tersebut.
Turut hadir dalam sidang media tersebut ialah bekas Timbalan Menteri Tanah dan Koperasi, Datuk Dr Tan Kee Kwong. Beliau sebelum ini pernah mengeluarkan surat terbuka berkenaan penyelewengan dan penyalahgunaan dana yang berlaku di dalam Felda kepada umum.
Ahmad sebelum ini dalam jawapannya di Perlimen pernah menyatakan bahawa rizab tunai Felda merosot daripada RM4.08 bilion pada tahun 2004 kepada hanya RM 1.35 bilion pada 2009. Penyusutan tersebut yang berjumlah RM2 bilion digunakan bagi pembangunan tanam semula, termasuk sara hidup dan pendahuluan hasil, RM 603 juta bagi pinjaman pembesaran rumah peneroka dan RM 662 juta untuk pembinaan bangunan baru Felda.
Terdahulu sebelum itu, ANAK bersama-sama warga Felda dan pimpinan Pakatan Rakyat telah membuat laporan polis berhubung keraguan mereka terhadap penjelasan kerajaan tersebut diseluruh negara sehingga hujung bulan ini.
Sehingga kini tiga laporan polis telah pun dibuat iaitu di Temerloh, Kota Tinggi dan Segamat. Beliau yang pernah dihubungi Suara Keadilan sebelum ini, menyatakan bahawa, kira-kira 300 laporan polis akan dibuat diseluruh negara berhubung perkara tersebut.
Mazlan juga memaklumkan sekiranya tiada sebarang maklum balas dari laporan-laporan tersebut, beliau akan membawa laporan tersebut ke Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM).
"Kita akan serahkan satu dokumen lengkap tentang salah guna kuasa oleh kerajaan. Kita akan bawa semua wakil peneroka, anak-anak peneroka, dan berhimpun di hadapan pejabat SPRM. Kita minta SPRM supaya siasat dokumen tersebut," katanya.
Dalam perkembangan berkaitan mengenai wang berjumlah RM 2 bilion yang didakwa digunakan untuk program tanam semula, Mazlan menyatakan bahawa Felda tidak sepatutnya mengalami kemerosotan tunai. Ini kerana peneroka telah membuat caruman yang berjumlah RM 40 pada setiap bulan dan wang tersebut dimasukkan kedalam tabung tanaman semula.
"Ke mana perginya wang ini.? Perdana Menteri mesti memberikan penjelasan," soalnya.
Selain itu, beliau turut mempersoalkan kewajaran penggunaan wang Felda yang berjumlah RM 253 juta untuk digunakan bagi membantu kerajaan Sabah. Ini adalah kerana, kerajaan negeri seperti Sabah telah menerima geran tahunannya sendiri. Jadi, penggunaan wang Felda tersebut dipersoalkan.
"Anak-anak Felda di Semenanjung ini pun tak dapat bantuan kebajikan, macam mana wang agensi ini pula yang ingin diberikan bagi tabung kemiskinan Sabah?," soalnya.

SUARA KEADILAN
Stumble
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

Tiada ulasan:

Pengikut

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...