PAPAN KENYATAAN

KOSONG

Sabtu, 11 Februari 2012

DUN CHINI BERGOLAK ?

PAS Telah menafikan Artikal di Bawah ini.

PAS Dun Chini lebih selesa dengan perancangan yang telah di buat…
Setia pada pemimpin adalah jalan yang terbaik untuk menyimpul masaalah...
PKR tetap menerajui DUN Chini seperti yang telah dirancang...
Bekerjasama jalan yang terbaik …

"MENUMBANGKAN BN ADALAH MATLAMAT UTAMA KAMI DALAM PR CHINI."


Dibawah artikal dari BDO yang menjadi kontrovesi di Chini antara PAS dan Pakatan di Facebook .Semoga pembaca faham ini Artikal dari siapa.

Klik sini Artikal ASAL

Friday, February 10, 2012
Panas: Kontroversi Calon, Pakatan Rakyat Hadapi Dilema Tentukan 'Siapa Bertanding' Di DUN Chini
PEKAN, 10 Feb - Pakatan Rakyat (pembangkang) kini masih bercelaru dan belum mencapai kata sepakat dalam menentukan siapakah calon yang akan bertanding di kerusi DUN Chini, Parlimen Pekan pada Pilihanraya Umum Ke-13 ini nanti. Difahamkan, kedua-dua parti iatu Parti Keadilan Rakyat (PKR) dan Parti Islam SeMalaysia (PAS) kini berminat untuk meletakkan calon mereka di kawasan itu. Pada Pilihanraya Umum Ke-12 (2008) yang lalu, calon BN, Abu Bakar Harun menang ke atas calon PAS, Ustaz Mohd Fadhil Noor Abd Karim dengan majoriti 4,524 undi. Calon BN itu mendapat 7,398 undi, manakala Ustaz Fadhil (PAS) hanya mendapat 2,874 undi. Susulan dengan itu, PKR khabarnya berminat untuk bertanding semula di kerusi itu berdasarkan kepada rekod mereka pernah menang pada Pilihanraya Umum ke-10 (1999) bila mana calon KeADILan, Mohd Jafri Abdul Rashid menang ke atas calon BN iaitu Dato' Wan Razali Wan Mahussin (Speaker DUN Pahang sekarang) dengan majoriti tipis sebanyak 5 undi sahaja. Jafri mendapat 4,060 undi manakala Wan Razali mendapat 4,055 undi. Keputusan memeranjatkan itu diluar jangkaan sebenarnya. Namun, mungkin dek kerana gelombang reformasi yang melanda selepas pemecatan Datuk Seri Anwar Ibrahim, maka ia berlaku. Ini menyebabkan UMNO BN di DUN Chini bagai "cacing kepanasan". Mereka tidak menyangka, Dato' Wan Razali yang merupakan Exco Kerajaan Negeri Pahang ketika itu boleh ditewaskan. Namun selepas itu Jafri gagal untuk mempertahankan kerusi terbabit apabila dia kecundang dengan majoriti 4,005 undi kepada calon BN, Abu Bakar Harun. Calon BN itu mendapat 6,664 undi, manakala Jafri hanya mendapat 2,659 undi iaitu satu jumlah yang begitu jauh dari kejayaan beliau menewaskan BN pada pilihanraya umum sebelum itu. Kekalahan Jafri ini menyebabkan beliau kemudian beralih arah pada Pilihanraya Umum ke-12, bila bertanding pula di kerusi Parlimen Paya Besar menentang Datuk Abdul Manan Ismail (BN). Walau bagaimana pun beliau tewas dengan majoriti 8,503 undi. Abdul Manan ketika itu mendapat 19,355 undi, manakala Jafri 10,852 undi. Lantaran itulah, kerusi DUN Chini telah ditandingi Ketua Pemuda PAS Pekan, Ustaz Mohd Fadhil Noor. Kini, siapakah calon yang paling sesuai kali ini agaknya?.

[Berdasarkan rekod sejak PRU-10 (selepas Pakatan Rakyat bergabung), PKR telah bertanding dua kali di DUN Chini manakala PAS baru sekali. Maka itulah PAS mendakwa mereka lebih layak untuk bertanding di kerusi DUN Chini pada kali ini. Namun, apa yang berlaku pimpinan Pakatan Rakyat Negeri Pahang sudah membuat ketetapan bahawa kerusi DUN Chini akan diberikan kepada PKR dan parti itu sudah pun mengenalpasti beberapa calon yang akan bertanding di situ. Namun, berita panas diterima apabila sebahagian besar kepimpinan PAS di Peti Undi DUN Chini mahu calon dari parti mereka yang bertanding. Ini menimbulkan konflik, dan bakal mengugat kekuatan Pakatan Rakyat jika ia tidak ditangani dengan betul. Difahamkan, ada dikalangan pemimpin PAS setempat yang sudah awal-awal lagi mahu membuat protes jika PKR bertanding di situ. Malah, dalam beberapa mesyuarat yang diadakan baru-baru ini ternyata kepesepakatan masih belum diperolehi lagi. Alasan yang diberika oleh PAS, kononnya PKR tidak mempunyai jentera yang cukup untuk bertanding di situ. Malahan, kata mereka PAS lebih layak kerana sudah bersiap sedia dengan jentera mereka sedangkan PKR masih terkial-kial untuk menubuhkan cawangan (ranting) parti itu di DUN Chini. Persoalannya, siapakah yang paling layak untuk bertanding di kerusi DUN Chini kali ini. PAS dan PKR perlu mencari kata sepakat yang terbaik agar tidak ada mana-mana pihak yang kecewa dengan keputusan yang akan ditetapkan. Apapun, pada PRU-13 kali ini Pakatan Rakyat dijangka berupaya merampas semula kerusi DUN Chini berdasarkan kepada sokongan kuat masyarakat peneroka Felda terhadap parti pembangkang].
Stumble
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

Pengikut

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...