PAPAN KENYATAAN

KOSONG

Rabu, 10 Mac 2010

Ulasan Penahanan Mazlan


Penahanan Mazlan Menaikan Namanya dan Anak

KEWUJUDAN Persatuan Anak-Anak Felda Kebangsaan (Anak) sebelum ini semacam tidak disedari oleh orang ramai. Anak hanya menjadi buah mulut kalangan anak-anak peneroka Felda yang kebanyakan nun jauh di pedalaman saja.

Mungkin orang menganggap ia hanya penyibuk saja maka ia tidak diberi perhatian. Tetapi Anak tidak pedulikan kepada sikap atau kepedulian orang ramai kepada persatuan itu. Apa yang penting anak membela anak-anak peneroka dan membawa masalah yang timbul di dalam Felda ke pengetahuan luar.

Mungkin mereka tidak pun berniat ingin gah atau glamour dengan persatuan itu. Apa lagi pengerusinya Mazlan Aliman yang saya tengok sungguh hamble dan merendah diri dalam kehidupan sehariannya. Wajahnya sebagai anak peneroka jelas terbayang dari mana-mana sudut.

Penahanan oleh polis terhadap Mazlan Aliman petang semalam dan diremen hari ini menyebabkan baru ada orang yang sedar kewujudan Anak. Bahawa ada persatuan yang ditubuhkan untuk membela nasib anak-anaka Felda yang teraniayaa dan diabaikan.

Baru-baru ini Anak diketaui Mazlan telah menyerahkan memorandum kepada Suhakam berhubung ketidak adilan yang berlaku dalam Felda. Penyerahan memorandum itu menyebabkan orang sudah mula memberi perhatian kepada Anak dan Mazlan Aliman. Bahawa fungsi Anak mula mencabar pihak tertentu dalam Felda.

Kemungkinan juga penahanan yang dilakukan ke atasnya semalam ada kaitan dengan penyerahan memorandum berkenaan. Lebih jauh dari itu ia mula digeruni oleh pihak pengurusan Felda, dalam hal ini Perdana Menteri, Najib Razak.

Meneliti penahanan Mazlan ini adalah sedikit keanihan. Menurut laporan beliau dtahan selepas membuat laporan polis berhubung tindakan seorang pegawai Felda yang ingin menahan atau menghalangnya ketika beliau menghadi satu majlis dialog di rumah seorang peneroka.

Kenapa Mazlan ditahan dan pengurus Felda berkenaan yang dilaporkan oleh Mazlan dibebaskan? Tindakan ini menjadi persoalan. Bahawa ada sesutau ketidakadilan dan sini. Ataupun penahanan Mazlan itu sebagai satu gertakan saja. Saya percaya kalau itulah tujuannya ia tidak memberi kesan kerana sudah tentu sebelum menubuhkan Anak dan menggerakkan agedannya Mazlan yang juga Ahli Jawatankuasa Pas Pusat pusat sudah tahu natijahnya.

Ugutan gertakan dan penahanan itu sama sekali tidak akan mengendurkan semangat Mazlan dan Anak sebaliknya telah menaikan namanya setangga lagi sebagai pejuang dari golongan marhaen di negara ini.

artikal asal dari MERAH TINTA

Stumble
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

MAZLAN ALIMAN DITAHAN POLIS

SUMBER BERITA DARI SINI

Ahli Jawatankuasa PAS Pusat Mazlan Aliman ditahan polis Pahang di Raub tengah malam tadi dipercayai berkaitan dengan ceramahnya menyentuh pengurusan Felda.

Beliau yang kini ditahan di Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Raub dijangka akan dihadapkan di mahkamah hari ini, kata salah seorang pembantunya ketika dihubungi.

“Mazlan masih berada di balai polis, difahamkan mungkin akan dibawa ke mahkamah pagi ini,” katanya kepada The Malaysian Insider.

Mazlan yang juga Pengerusi Persatuan Anak-Anak Felda Kebangsaan (Anak) yang dipetik Harakah Daily berkata, polis tidak memberitahunya sebab beliau ditangkap.


Bagaimanapun beliau tidak menolak kemungkinan penangkapan itu ada kaitan dengan ceramah politik di Felda Klau, Raub petang semalam.

Naib Presiden PAS dan Ahli Parlimen Kubang Kerian, Salahudddin Ayub mahu polis menjelaskan tujuan penangkapan tersebut.

“Sebagai rakyat, Mazlan sendiri wajib diberitahu sebab penangkapan beliau, itu hak asasi mereka yang polis tak boleh nafikan,” ujarnya.

Mazlan merupakan aktivis yang memperjuangkan isu-isu berkaitan dengan pengurusan Felda sejak beberapa tahun lalu.

Pada 24 Februari lalu, Anak meminta Suruhanjaya Hak Asasi Manusia Malaysia (Suhakam) mengadakan siasatan awam terhadap Lembaga Kemajuan Tanah Persekutuan (Felda) kerana didakwa melakukan penindasan berterusan kepada peneroka.

Mazlan mengetuai kira-kira 200 peneroka tanah rancangan Felda dari Pahang, Perak, Negeri Sembilan dan Johor untuk menyerahkan memorandum kepada Suhakam berkenaan beberapa perlanggaran hak asasi dan ketidakadilan pengerusan Felda ke atas peneroka setelah lebih 50 tahun ia diwujudkan.

Memorandum tersebut mengandungi empat aduan daripada peneroka termasuk mengenai Akta Kawasan Tanah Berkelompok yang didakwa digunakan oleh kerajaan Umno/BN untuk mengongkong kebebasan para peneroka.

Stumble
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

Pengikut

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...