PAPAN KENYATAAN

KOSONG

Isnin, 31 Oktober 2011

400 PENEROKA CHINI SAMAN FELDA

31.10.11 Felda Chini 3, Pekan: Seramai 400 orang peneroka Felda di Gugusan Chini telah memenuhi Markas PAS di Felda Chini 3, Pekan untuk mendengar dan menyertai Dialog yang dianjurkan oleh Parti Keadilan Rakyat Cabang Pekan.
Mereka datang seawal jam 3.00 petang lagi untuk turut berdialog dengan ahli-ahli Panel yang terdiri daripada Haji Suhaimi Said, Pengerusi Biro Masyarakat Felda dan Orang Asal PKR Pahang, Sdr Rebin Birham, Setiausaha Biro Masyarakat Felda dan Orang Asal PKR Pusat, Sdr Zaidi Ahmad, Pengarah JPRP PKR Pahang, Sdr Rabidin Kasmawi Ketua PKR Cabang Pekan merangap AJK Biro Masyarakat Felda dan Orang Asal PKR Pusat, dan Sdr Roslan Tahir, Ketua PKR Cabang Pekan.
Peneroka-peneroka datang dengan penuh harapan bahawa mereka juga ingin terlibat menyaman Felda berhubung dengan manipulasi peratusan perahan KPG. Di kawasan Chini peratusan perahan KPG adalah sekadar 18-19% seperti peratusan-peratusan yang diperolehi di Felda kawasan Jengka sebelum peneroka-peneroka Jengka mengambil tindakan menyaman Felda. Alhamdulillah, kini peneroka-peneroka di Felda Jengka sudah pun memperolehi peratusan perahan KPG diatas kadar 20-21% setelah mereka mengambil tindakan saman terhadap Felda.
Peneroka-peneroka Felda Chini juga berhajat menyaman Felda untuk tempoh selama 15 tahun kebelakangan dan dengan jumlah 400 peneroka yang terlibat jumlah tuntutan mereka mencecah RM200 juta, termasuk saman berhubung buah-buah reject didalam jangka tersebut.
Mereka akan turut menyaman buah reject kerana buah-buah reject itu turut diproses oleh kilang sedangkan peneroka-peneroka tidak mendapat apa-apa menfaat darinya.
Setelah majlis dialog itu, wakil-wakil dari masyarakat Felda Chini Timur meminta supaya Majlis Dialog yang sama dapat dibuat di Rancangan mereka dalam masa yang terdekat. Mereka menyatakan bahawa ratusan peneroka dari Chini Timur akan menyerahkan borang Waran untuk Bertindak. Mereka tidak kesempatan untuk menghadirkan diri di Felda Chini 3 pada hari ini.
Sementara itu, Tuan Haji Hamidin seorang peneroka dari Felda Keratong 10 menyampaikan hasrat supaya dialog seperti hari ini dapat diadakan di Gugusan Keratong dan beliau menyatakan bahawa setakat hari ini sudah terdapat 300 orang Peneroka di Gugusan itu sudah pun menandatangani borang Warant to Act melantik Peguam untuk turut menyaman Felda didalam isu peratusan perahan KPG.
Semua peneroka yang terlibat telah melantik Tetuan Daim & Gamany, Kuala Lumpur untuk mengambil tindakan bagi pihak mereka.


Stumble
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

Tiada ulasan:

Pengikut

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...